Tudatos Világjáró

Ismerjük a legjobb helyeket, tudjuk a legjobb árakat!

A színes Szicília gyöngyszeme

2017. május 03. 23:50 - Világjáró Viki

A nagy akciók és a gyerekbarát szállodák után most egy olaszországi városkát szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, ahol nemrégiben voltunk, de úgy elvarázsolódtunk, hogy azonnal indulnánk is vissza!

Szicíliában járunk, ahol megtaláljuk a Rómában tapasztalható történelmi hangulatot és a Toszkánát idéző kisvárosi miliőt egyaránt, tökéletes elegyet alkotva. A mi szicíliai szerelmünk Noto városkája, amelynek közelében olyan történelmi helyszíneket találunk, mint Modica és Ragusa a maguk ókori görög romjaival és nyugodt partszakaszaival.

A legegyszerűbben úgy juthatunk el Noto városába, ha Cataniába repülünk – a fapadosok közül a Wizzair visz oda Budapestről –, hiszen onnan csak egy óra Noto, vagy Palermóba megyünk a Ryanairrel, ami viszont három órányira van.

noto.jpg

Kezdjük a gasztronómiával! Mivel rengeteg olyan olasz él Szicíliában, aki eredetileg csak a vakációját töltötte a szigeten, de végül odaköltözött, az egész olasz gasztronómia fellelhető Szicíliában.

Noto városközpontjában első utatok a több, mint 120 éves Caffé Sicilia felé vezessenek, ahol mi mesés mandulás jeges kávét ittunk, ezt feltétlenül próbáljátok ki! Hamisítatlan olasz édességeket is kaphattok kiváló minőségű hozzávalókból, s olyan laktatók, hogy akár ebédnek is elmennek. Szicíliában az édességek egyébként – akárcsak az egész sziget – visszatükröznek egyfajta kulturális sokszínűséget, így francia, görög, római, arab és észak-afrikai elemeket is fellelhetünk a sziget minden szegletében. Ez a sokszínűség különbözteti meg Szicíliát Olaszország többi részétől, s teszi igazán elbűvölővé!

Ha azonban Titeket inkább a tengeri herkentyűk vonzanak, ajánljuk a Ristorante Crocifisso és a Ristorante Il Cantuccio kínálatát, utóbbiban mi kardhalat ettünk, s nem bántuk meg!

Noto ugyan nem tengerparti város, de közel a tenger, ahol mesés homokos strandokat találunk. Legközelebb Eloro strandja fekszik, ahol az időszámításunk előtti VII. századból származó görög romok árnyékában strandolhatunk. Persze minden irányban csodás partszakaszok vannak, s a legjobb, hogy ezek egyike sem zsúfolt, így aki egy kis magányra vágyik, az könnyedén találhat magának csöndesebb részeket.

Történelmi és kulturális élményekért irány Szürakúza, amit Cicero a legnagyszerűbb és legszebb görög városnak nevezett. Ma itt található Görögországon kívül az egyik legnagyobb „gyűjtemény” az értékes ókori romokból, amelyek között görög színházat és római amfiteátrumot is lelhetünk. Szánjatok rá egy napot, a felét töltsétek a romok között, a másik felét pedig Ortigia aprócska szigetén, ahol Apollo temploma lenyűgöző látványosság! Ráadásként pedig a roppant hangulatos szabadtéri élelmiszerpiacon helyi finomságokat vásárolhatunk vasárnap kivételével.

Szicíliát és Noto városkáját akkor ajánljuk, ha egyben szeretnétek élvezni a nagyvárosok történelmi és kulturális látnivalóit, a tengert, a finom olasz ételeket, mindezt a például Rómában tapasztalható tömeg nélkül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr3312478625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása