Tudatos Világjáró

Ismerjük a legjobb helyeket, tudjuk a legjobb árakat!

Mi igaz a legelterjedtebb utazási mítoszokból? I. rész

2017. június 30. 23:06 - Világjáró Viki

 

Makacsul tartja magát néhány olyan mítosz, amely az utazási szokásokkal, élményekkel kapcsolatos. Mit tegyünk a jet lag ellen? Hol élhetjük túl legnagyobb eséllyel a repülőszerencsétlenséget? Ezeknek jártunk utána.

jetlag.jpg

Az alvás a jet lag leghatásosabb orvossága? Hamis!

 

A közvélekedéssel ellentétben a jet lag nem az alváshiány miatt alakul ki, hanem mert felborul testünk napi ritmusa azzal, hogy más időzónába kerülünk. Hiába ásítozunk egy hosszú repülőút után, a legjobb, amit tehetünk, hogy minél hamarabb felvesszük az új időzóna ritmusát. Mindezt neves alvásszakértő állítja, aki szerint sokat segít az is, ha mozgunk egy kicsit, kimegyünk a természetes fényre, s úgy eszünk-alszunk, ahogyan az új időzónánk emberei is teszik. Egy érkezés utáni hosszú alvással csak rontunk a helyzeten!

 

A vészkijárat mellett a legnagyobb a túlélési esély? Nem feltétlenül!

 

Egy tanulmány szerint a gép hátsó részében nagyobb eséllyel élhető túl egy szerencsétlenség, mint az első sorokban. Ugyanakkor az is igaz, hogy tűz esetén a vészkijárathoz közel eső öt sorból van a legjobb esélyünk kijutni, különösen a folyosóhoz közeli székekből.

 

A tengervíz gyógyítja a sebet? Hamis!

 

Ez a mítosz a tengervíz sótartalmának vélt gyógyító, fertőtlenítő hatásának köszönhetően él sokakban. Az igazság ezzel szemben, hogy a víz, különösen a strandok közelében, olyan kórokozókat tartalmazhatnak, amelyek éppen hogy elfertőzhetik a sebet. Így az sokkal lassabban gyógyul, illetve akár komolyabb problémák is felléphetnek. Javasoljuk, hogy ilyen esetekben mindig forduljatok orvoshoz!

 

Aszpirinnal megelőzhető a hosszú utazás okozta mélyvénás trombózis? Hamis!

 

Az igaz, hogy az aszpirin segít megelőzni a rögök kialakulását az artériákban, de a trombózis a vénákban alakul ki, ahol az aszpirin hatástalan. Ha hosszú repülőútra indulunk, ne felejtsük el tornáztatni a lábunkat az út során, néha keljünk fel sétálni a gép folyosóján. Viseljünk kényelmes, nem szoros ruhákat, igyunk elég vizet, esetleg vegyünk fel kompressziós zoknit.

 

Ha a levegőben kinyitnánk a repülő ajtaját, mindenki kirepülne? Értelmetlen felvetés!

 

A levegőben egészen egyszerűen lehetetlen kinyitni a repülőgép ajtajait, ezt a nyomáskülönbség nem teszi lehetővé.

 

A malária elleni gyógyszer mellékhatásai rosszabbak, mint maga a malária? Hamis!

 

Ha egzotikus országba repülünk, felmerülhet a malária elleni védekezés. A hiedelem szerint a malária elleni tablettának szörnyű mellékhatásai vannak. A malária halálos lehet, s elég egyetlen harapás egy fertőzött szúnyogtól. Szakértők szerint azonban a megelőző tabletta szedése az egyéb óvintézkedésekkel együtt életet menthet. Természetesen, mint mindegy gyógyszer esetében, lehetnek mellékhatások, amelyek a legtöbb embert nem érintik. És egyébként is: a mellékhatások biztosan nem halálosak, ellentétben a maláriával.

 

A repülőn könnyebb megfázni? Igaz!

 

Egy tanulmány szerint a megfázás kockázata legalább százszoros a repülőn. A baktériumokat többnyire repülőn hurcoljuk egyik országból a másikba, s mivel egyes országokban túl sok antibiotikumot használnak, ezért a baktériumok is ellenállóbbak lesznek. A kilincsek, az ülések, a levegőkeringtető rendszer mind ideális lakhely a baktériumok számára.

 

Szólj hozzá!

Kubában élj úgy, mint a kubaiak!

2017. június 28. 11:35 - Világjáró Viki

A karibi térség egyre népszerűbb és egyre elérhetőbb célpontja a turistáknak, Kuba pedig különösen egzotikus a maga furcsán zárt, de mégis nagyon élhető világával. Most megmutatjuk Nektek, hogy tapasztaljátok meg a hamisítatlan kubai életérzést, hogyan töltsétek úgy a vakációt, mintha helyiek lennétek. Térjetek le Havanna jól kitaposott ösvényeiről, az élmény garantáltan felejthetetlen lesz!

havanablogra.jpg

Havanna központjában, az Aramburu és a Kórház utca közötti szűk átjáróban az épületek falait izgalmas festmények, szobrok díszítik az afro-kubai hagyományok és művészet jegyében. Látogassátok meg vasárnap, amikor a vizuális élmény frenetikus ritmusokkal párosul, dél tájban valósággal felrobbannak a környező utcák.

No és a jazz! Két hely van, ahová mindenképp érdemes elmenni. Az egyik a La Zorra y el Cuervo, a másik pedig a Corner Café! Itt találhatók estéről estére Havanna legjobb zenészei. Előbbibe inkább az idősebb közönség jár élvezni a muzsikát, míg utóbbit inkább a fiatalabbak látogatják, így itt pörgősebb ritmusokra is számíthatunk; a színvonal azonban mindkét helyen kiváló, hamisítatlan kubai hangulattal.

A tánc! Kuba tánciskolái a világ legjobbjai közé tartoznak. Ezek az iskolák gyakran tartanak utcai bemutatókat, ahol természetesen rögtönzött oktatáson is részt lehet venni, ahol elsajátíthatók az alapok és egy-egy trükkösebb figura is. Keressétek a táncos megmozdulásokat, nem érdemes belőlük kimaradni, különösen, ha kedvelitek példáéul a salsát!

A rum! Nem térhettek haza Kubából a rum megkóstolása nélkül! Látogassátok meg a havannai rummúzeumot, ahol az előállításról kaphattok képet, majd irány a város néhány ikonikus bárja, mint az El Floridita, ahol Ernest Hemingway is szívesen és gyakorta múlatta az időt, vagy a La Bodeguita del Medio, ahol Pablo Neruda kortyolta előszeretettel kedvenc mojitóját.

A poszterek! Kubában még ma is működik olyan hely, ahol a régi selyempapírra készítik a híres posztereket. Ha érdeklődtök a régi, autentikus poszterek iránt, látogassátok meg René Portocarreo műhelyét, ahol munka közben láthatjátok a művészt. Egy kisebb kiállítást is találtok régi poszterekből a Charlie Chaplin múzeumban.

Kulináris élvezetek! A rumon túl is van élet Kubában, nem is akármilyen! Privát házi éttermek sokasága hatalmas választékkal és finomságokkal várja a turistákat. Ajánljuk a La Guaridát, ahonnan csodás kilátás tárul elétek a városra, ezért érdemes asztalt foglalni. Az El Cocinero egy régi zöldségolajgyár tetején működik, s kiváló tapast és italokat kaphatunk. Keressétek a következő kiírást: Aqui jamás estuvo Hemingway, ami annyit tesz, hogy 'itt sosem járt Hemingway, amely egy pici, de hangulatos bár olcsó koktélokkal!

Buli! Fiatalabbaknak javasoljuk a havannai egyetem környékét, ahol napközben és este is elcsíphetünk egy-egy jó hangulatú szabadtéri koncertet. Ha lement a nap, egy üveg Havana Clubbal a kézben fedezzétek fel a környéket, majd vacsorázzatok meg az El Cocineróban. A szomszédban van a Fábrica de Arte Cubano is, ahol elképesztő mennyiségben találtok kulturális értékeket, fotókat, filmeket, de még DJ-szetteket is.

Naplemente! A városon kívül is van élet, irány Casablanca és a romantikus naplemente Havanna égboltja felett az El Cristo szobor árnyékában. Mehettek taxival a tengerparton de felpattanhattok egy kompra is, majd a kőlépcsőket megmászva megérkezhettek az El Morro erődbe.

Szólj hozzá!

Óvatosan fagyizzatok a Trevi-kút közelében

2017. június 17. 23:12 - Világjáró Viki

A római városvezetés bekeményített műemlékei állagának megóvása érdekében. Ha az olasz fővárosban jártok, Ti is nagyon figyeljetek oda ezekre az új szabályokra, mert több száz eurótokba kerülhet például egy fagyi a híres Trevi-kútnál.

trevi.jpg

Pedig milyen jól hangzik: ülni a Trevi-kút szélén romantikus hangulatban, egy mennyei gelatóval vagy cappuccinóval a kézben és élvezni a római vakációt! Ez az életkép azonban könnyen bajba sodorhatja a tájékozatlan turistát mostantól, mert a római polgármester drasztikus büntetésekről döntött a város 40 szökőkútjának megóvása érdekében.

Tilos enni és inni a közelükben, leülni a szélükre, s természetesen fürdeni, ruhát mosni és kutyát fürdetni sem szabad, de ezek eddig sem voltak megengedettek. Érméket továbbra is dobálhattok... Aki megszegi az új törvényt, akár 240 eurós büntetést is kaphat!

A szigorítás annak a következménye, hogy az utóbbi időben több műemlék is megrongálódott a látogatók viselkedése nyomán. Valami meztelenül mártózott meg a Trevi-kútban, holland focidrukkerek pedig megrongálták a Barcaccia szökőkutat, s törött sörösüvegeket hagytak maguk után a vízben. A helyi rendőrség korábban is büntette a szökőkutakban való fürdőzést, ez azonban a korábbi bírsági tételek mellett nem akadályozta meg az embereket abban, hogy felfrissítsék magukat a vízben.

Enni egyébként az egyik leghíresebb látványosságok, a Spanyol lépcsőn sem szabad, erre is figyeljetek oda, mert sokba kerülhet egy gyors szendvics a műemléken!

Róma ugyanakkor csodálatos és vendégszerető, de a fagyit és a kávét inkább egy kávézó hangulatos teraszán fogyasszátok el!

Szólj hozzá!

Idén nyáron irány Isztambul!

2017. június 13. 22:08 - Világjáró Viki

A világ egyik legkülönlegesebb városa a Boszporusz két partján, két világ találkozásánál. Olyan, mintha eredetileg a világ fővárosának tervezték volna. Törökországban 80 millió ember él, közülük 15 millióan Isztambulban, amellyel a világ egyik legnagyobb metropoliszává emelik e nyüzsgő várost, a végeláthatatlan piacok, mecsetek, múzeumok és bazárok városát. Lássuk, mit kínál Isztambul egy hétvége alatt!

Kihagyhatatlan a Kék Mecset, amelynek eredete egészen az 1616-os évig nyúlik vissza, s egykoron Ahmet Szultán mecsete volt. Jelenleg is működő mecsetről van szó, amely így 5 napon át minden héten zárva tart a turisták előtt, s hallható, ahogyan a müezzin imára hívja a hívőket. Két napon át azonban látogatható, ráadásul ingyenesen, ám szigorúan megfelelő ruházatban.

kekmecset.jpg

Szintén kötelező meglátogatni a világ egyik legimpozánsabb építményét, a Hagia Sophiát! Még Konstantin uralkodó épített egy keresztény bazilikát ide egy pogány templom helyére, amelyet azonban kétszer is porig romboltak. Harmadszorra 537-ben építették újjá, azóta csodálható meg mai valójában és jellegzetes rózsaszínes színvilágában. 1453-ban, amikor a törökök meghódították Konstantinápolyt, a Hagia Sophiát birodalmi mecsetté tették, 1936 óta pedig múzeumként üzemel. Érdemes fáradságot nem kímélve felmászni a felsőbb szintekre, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk.

Mintegy 400 éven át a Topkapi Palota az ottomán szultánok otthona volt hatalmas háremmel. A szultánok folyamatosan bővítették a palotát mecsetekkel, könyvtárakkal, konyhákkal, istállókkal, iskolákkal és barakkokkal, mígnem már egy mini várossá nőtte ki magát.

Ha a palotákból és mecsetekből már eleget láttunk, irány a piac! A több mint 4000 pulttal rendelkező Nagy Bazár 66 labirintusszerű utcán terül el, s éttermek, mecsetek és fürdők teszik még érdekesebbé. Könnyen elrepül egy egész délután itt, hiszen nemcsak élelmiszerek, hanem szőnyegek, kerámiák, ékszerek, különféle kézműves termékek között böngészhetünk. Nagy nyugalomra persze ne számítsunk, a török árusok nagyon meggyőzőek tudnak lenni.

grandbazaar1.jpg

A néhány napos városnézésbe mindenképpen férjen bele egy hajókázás a Boszporuszon, ahonnan a legjobban csodálhatók meg a minaretek éppúgy, mint az impozáns felhőkarcolók, amelyek a modern Isztambult jelképezik. Egy kompra felpattanva 20 perces hajókázásban lehet részünk a világ egyik legzsúfoltabb vízi útszakaszán. Isztambul travel carddal egy kompút „fillérekbe” kerül.

Voltunk már földön, vízen, most menjünk le a föld alá! Isztambul alatt különösen izgalmas világ húzódik. Még a bizánci időkből származik e kiterjedt rendszer. Hangulatos zene mellett fedezhetjük fel a folyosókat, a medúza fejeket. A csatorna különleges akusztikával rendelkezik, amit olyan művészek is kihasználtak már, mint Madonna és Pavarotti.

Végezetül ejtsünk néhány szót a török gasztronómiáról, amely Isztambulhoz hasonlóan rendkívül sokszínű és izgalmas. Az Ottomán Birodalomban az ételnek nagyon nagy jelentősége volt, ez látható a Topkapi Palota konyháin is. Egy teljes török reggeli tartalmaz tojást, finom fűszereket, sajtokat és joghurtot, gyümölcsöket, mézet és édességet is. Az étel mindenütt jelen van Isztambulban: az utcák telis-tele vannak kávézókkal, cukrászdákkal, kebabosokkal. Mozgó árusok kínálják a simit nevű csemegét. A turisták zamatos almateát, a helyiek fekete török teát kortyolnak, s olyan erős kávét, hogy a kanál is megáll benne. Ha a helyiekhez hasonlóan szeretnénk enni, csatlakozzunk hozzájuk egy finom balik ekmekre, ami egy ínycsiklandó halétel!

Szólj hozzá!

Velence tovább harcol a város megmentéséért

2017. június 09. 23:38 - Világjáró Viki

Bizonyára sokan láttátok azokat a fotókat, amelyeken a Canal Grande bejáratánál tengerjáró luxus hajók magasodnak. Elsőre photoshopnak tűnnek, de sajnos nem azok. A velenceiek egyre elkeseredettebb harcot vívnak lenyűgöző városuk védelme érdekében, most pedig egy újabb ötlettel álltak elő, amely a szállodaépítéseket és átalakításokat érinti. Most olvastuk a brit Independent online kiadásában, megosztjuk hát Veletek a lényeget.

venicecruiser.jpg

Nemrégiben betiltották a kebabosokat, majd olyan tervek láttak napvilágot, amely szerint korlátoznák a Szent Márk térre egy időben belépő turisták számát a zsúfoltság elkerülésének érdekében. Legújabban pedig a városvezetés elfogadta a terveket, amelyek megtiltanák új szállodák építését.

A tervből állítólag a jövő héten lesz rendelet, s megtiltja, hogy ingatlantulajdonosok idegenforgalmi célúvá alakítsanak át épületeket, akár hotellé, akár B&B-vé. Az egyre népszerűbb Airbnb azonban nem szerepel a kitételben.

Erőteljes fellépés ez Velence részéről, hiszen a korábbi években komoly szállodaláncok nyitottak hotelt a lagúnák városában. 2015-ben nyílt meg a JW Marriott, amely egy korábbi kórház épületét alakította át egy privát szigeten. Aman egy korábbi reneszánsz palotát épített át a Grand Canal mentén, a Hilton pedig egy régen még működő malom épületét tette a város legnagyobb szállodájává.

A velencei városvezetés az UNESCO Világörökség bizottságával együttműködve igyekszik megőrizni a város eredeti jellegét. Velence hamarosan Aleppóval és Damaszkusszal kerülhet egy kalapba aszerint, hogy a területén lévő műemlékek mekkora amortizációs veszélynek vannak kitéve.

Szólj hozzá!

Filléres barangolás az Arany Városban

2017. június 06. 22:45 - Világjáró Viki

Prága méltán egyre népszerűbb célpont a városnéző turisták körében, hiszen rengeteg kulturális és történelmi értéke van, emellett azonban a gasztronómiája is híres, nem beszélve a különleges választékot kínáló cseh sörökről. Hogy több maradjon a hangulat és a finom ételek-italok élvezetére, megmutatjuk, hogy fedezhetitek fel a várost a lehető legkevesebb pénzből.

prague.jpg

Prága szerencsére elég közel van Budapesthez, így autóval is bátra el lehet indulni, köztes szállás nélkül is könnyedén teljesíthető a táv.

A gótikus St. Vitus székesegyház alapkövét még 1344-ben rakták le. Egyik legnagyobb kincse a Szent Vencel kápolna, illetve a falai, amelyeket mintegy 1300 különféle drágakő díszít. Az üvegablakok már XX. századi cseh művészek munkáját dicsérik. A belépés díjtalan.

Érdemes sétát tenni a régi várostértől észak-nyugatra lévő zsidónegyedben, ahol Franz Kafka is született. Bár maga a Zsidó Múzeum fizetős, a hangulatért elegendő a mesés környéket bejárni. A negyed többnyire elég zsúfolt, kivéve szombatonként, amikor a múzeum zárva tart, ezért, ha nem szeretnénk bemenni, sétánkat időzítsük erre a napra.

Kihagyhatatlan a John Lennon fal! Bár a Beatles híres tagja sosem járt Prágában, a nevét viselő fal egy generáció számára jelképezte a véleménynyilvánítás szabadságát a rendszerváltás előtti időkben. Sajnos 2014-ben Lennon képmásával együtt egy csoport fehérre festette a falat, de a mozgalmat a jelenlegi generáció újjá élesztette, így újra üzenetek sokasága lepi el a falat.

A Nemzeti Galéria igazi élmény a művészetek rajongóinak. A középkortól kezdve egészen a kortárs művészetekig sok minden megtalálható benne. A múzeum gyűjteménye több helyszínen található, s egy évben öt alkalommal mindenki számára ingyenes a belépés.

Prágában rengeteg színvonalas színház működik, de a legnagyobb, legizgalmasabb „színház” maga a Károly-híd! A reggeli órákban még csöndes, ilyenkor is érdemes kilátogatni, de ahogy jön fel a nap, egyre több művész, zenész, pantomimes és egyéb lelkes előadó mutatja be tehetségét. A show egészen estig eltart, egy finom sörrel a kézben akár órákon át élvezhető a színvonalas és sokrétű műsor.

Prágába akár kisgyerekkel is nyugodtan elindulhatunk! A Muddum, Prága egyik legizgalmasabb múzeuma rendszeresen tart workshopokat, kézműves foglalkozásokat gyerekeknek is, érdemes ránézni utazás előtt a múzeum honlapjára a pontos időpontokért. Ezen kívül több park és nagyszerű játszótér is gondoskodik a kicsik szórakozásáról, a csodás zöld környezetben pedig a szülők is megpihenhetnek egy kis időre.

A fentieket akkor ajánljuk, ha elsősorban a gasztronómiára szeretnétek spórolni, mert Prágában azért zsebbe kell nyúlni, ha igazán jókat akartok enni-inni. Javasoljuk, hogy olyan szállásra menjetek, ahol reggeli is van az árban, napközben harapjatok valami könnyűt, vacsorára pedig kora este szánjátok rá az időt és a pénzt egy színvonalas helyre, ahol helyi finomságokat is kóstolhattok. Itt is igaz a szabály, kerüljétek az invitáló embereket alkalmazó éttermeket, a legforgalmasabb, turisták által elözönlött helyeket, s keressétek inkább azokat a kisebb vendéglőket, ahonnan cseh szó hallatszik ki.

Szólj hozzá!

Egy eldugott, mesebeli falu Olaszországban

2017. május 30. 23:01 - Világjáró Viki

 

Az olasz csodákat napestig tudnánk sorolni, s ígérjük, még fogjuk is néhány posztban, mert egyszerűen minden szeglete egyedi és lenyűgöző! Most egy észak-olasz falucskába invitálunk Titeket, amely ráadásul közel van a szlovén határhoz, így akár autóval is könnyedén megközelíthető, ami alkalmat ad például a Bledi-tó meglátogatására is.

Szóval nemrégiben jártunk egy Venzone nevű városkában, amit egy 2017-es szavaztáson Olaszország legszebbjének választottak.

Sajnos az utóbbi években elszaporodott földrengések komoly veszélyt jelentenek a kisebb olasz városokra, Venzone is kis híján odalett még 1976-ban. Az újjáépítés azonban példaértékűen sikerült, máris mutatjuk, miért látogassátok meg feltétlenül!

1990-re sikerült az egész városkát újjá építeni, ráadásul többnyire az eredeti anyagokból és természetesen ugyanazon stílusban, így a Dumo di Sant'Andrea tornya is újra a városka fölött magasodhat. A szűk, csöndes és hangulatos utcákon, tereken sétálva nem is gondolnánk, hogy bizony az épületek többsége csupán 3-4 évtizeddel ezelőtt épült.

venzone1.jpg

Venzone leginkább egy toszkán városkára emlékeztet, ahol nem is annyira a látványosságok ragadják el az embert, sokkal inkább az autentikus olasz vidék hangulata, a finom borok, a vendégszerető helyiek, a mennyei ételek és valami megfoghatatlan nyugodtság, amit legszívesebben haza vinnénk magunkkal.

Venzone környékén ezen felül olyan természeti csodákat is láthatunk, mint a Tegliamento folyó és a Júlia Alpok.

S ez még nem minden! A manapság oly népszerű levendula is Venzone képéhez tartozik, minden évben augusztusban fesztivállal ünneplik a levendula betakarítását. Ekkor minden a levenduláról szól, a fagyitól kezdve a szappanig sok mindent készítenek belőle, a levendulamezők látványa pedig lenyűgöző!

 

Szólj hozzá!

Ingyenes látványosságok Madridban

2017. május 26. 22:32 - Világjáró Viki

 Folytatjuk városnéző sorozatunkat, amelyben ezúttal Madridról adunk Nektek tippeket. Ha nem feltétlenül az a célotok, hogy a leghíresebb, de drága nevezetességeket járjátok végig, hanem szeretnétek minél inkább elmerülni a helyi hangulatban, látogassatok el a következő helyszínekre, amelyek mind ingyenesek!

Elsőként mindjárt Indiana Jones bőrébe bújhattok és felfedezhetitek Madrid saját egyiptomi templomát, amely a Parque del Oeste területén található egy domb tetején. Madrid ajándékba kapta e templomot, amiért segített a Nílus-menti templomok megőrzésében. A környező park népszerű piknikező hely a helyiek körében is, s az egyik legjobb helyszín a madridi naplemente megtekintésére.

madrid_blog_1.jpg

Izgalmas építészeti különlegességeket fedezhettek fel a Gran Vía mentén, amely nappal és éjszaka egyaránt impozáns. Nyüzsgő út boltokkal, kávézókkal, éttermekkel, de ami igazán egyedivé teszi, az a számtalan történelmi színház és mozi. A Gran Vía egy valóságos Broadway Madridban, s az épületek is New York-i stílusban épültek.

Látogassátok meg a városházaként működő Palacio de Cibelesnek otthont adó teret, a Plaza de Cibelest, ahol egész évben rendszeresek a különféle szórakoztató és kulturális események. Tökéletes fotóhelyszín, hiszen a hófehér kőből épült palota csodásan illeszkedik a kék égbolthoz. Érdemes azonban bent is körülnézni!

Merüljetek el a latin hangulatban az El Rastrón, ami nem más, mint a vasárnaponként működő bolhapiac a La Latina történelmi negyedben. A piac az egyik legnagyobb egész Spanyolországban, több száz standdal. Nincs is ennél jobb helyszín, ha az autentikus spanyol életérzésre vágytok.

madrid_blog_2.jpg

Ha elfáradtatok a barangolásban, pihenjetek meg a Parque de Retiro nevű parkban, ahová a helyiek is szívesen járnak. Görkorcsolyások, kerékpárosok, kutyasétáltatók kedvelt helye, de rengetek zenésszel és más utcai művésszel is találkozhattok Madrid legnagyszerűbb parkjában. Ugyancsak ingyen tekinthetitek meg a Palacio de Cristal kiállításait, a tavon pedig romantikus csónakázásra is van lehetőség.

Egy újabb piac, a Mercado de San Miguel a város legnépszerűbb tapas piaca Madrid szívében, a Plaza Mayor szomszédságában. A piac minden érzékszervet felébreszt, vagyis roppant hangulatos környezetben ehettek nagyon finomat. Ha pedig lesétálnátok a mennyei tapast, irány a folyópart!

Végezetül pedig némi muzsika, a Huertas negyedben rengeteg jazz pub működik! Nézzétek meg a pubok weboldalait, mert naponta más-más előadó koncertjére ülhettek be kötetlenül, csak az italokért kell fizetni, de a zenei élmény ingyenes és nagyon színvonalas!

A királyi város tehát rengeteg élménnyel kecsegtet, érdemes több napot is rászánni, s elvegyülni a helyiek között nappal és éjjel egyaránt!

A Tudatos Világjáró blogon segítünk Neked, hogy a legtöbbet hozd ki a rendelkezésedre álló keretből, valamint idődből, hogy a vakáció eseménydús, színvonalas és zökkenőmentes legyen! További tippekért és ötletekért látogass vissza gyakran!

 

Szólj hozzá!

9 érv Montenegró mellett

2017. május 22. 12:27 - Világjáró Viki

Ha az Adriai-tenger mellé tervezzük a nyaralást, többnyire Horvátországot képzeljük el úti célként. Pedig kicsit tovább utazva dél felé Montenegró partjai is nagyszerű élményt kínálnak. Most bemutatjuk Nektek, milyen előnyei vannak Montenegrónak!

kotorbayblog.jpg

Kotor

Kotor egy városfallal körülvett velencei városka, a Kotori-öböl szívében. Érdemes elveszni az óváros szűk utcácskáin, amelyek hirtelenjében impozáns terekre nyílnak. Történelmi épületeket is találunk, hiszen az óváros az UNESCO Világörökség részét képezi. Ami „kötelező” Kotorban, az a San Giovanni erődítmény meglátogatása és megmászása, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul elénk a városról; ehhez csupán 1350 lépcsőt kell leküzdenünk.

A Sziklák Hölgye

A tengerpart közelében található mesterséges szigeten áll egy templom, amely egészen 1452-től eredeztethető. Perast falucskából csónakkal közelíthető meg, s 1 Euró ellenében vezetett túrán vehetünk részt a templomban és a hozzá tartozó múzeumban. De mehetünk hajóval Kotorból is, így az út során láthatunk ősi kőpalotákat. Minden év július 22-én a helyiek fesztivált tartanak a sziget létrehozásának emlékére.

Sveti Stefan

Egy aprócska sziget, amely eredetileg egy falu és kereskedelmi állomás volt még a XV. században, de az 1950-es években szállodává alakították, s azóta olyan sztárok pihentek itt, mint Novak Djokovic teniszsztár vagy Elizabeth Taylor. Ma egy szoba egy éjszakára 800 Eurótól indul. A sziget csak a vendégek részére van fenntartva, de a környéke bejárható, ahol buja erdős parkot, remek vendéglőket és mesés tengerpartot találunk.

Fekete-tó

A Fekete-tó a Durmitor Nemzeti Parkban található, s egyike Montenegró lenyűgöző látványosságainak. Igazi vadregényes táj ez medvékkel és a hegyekben vonyító farkasokkal. A Fekete-tó Zabljak városához tartozik, s egy kényelkmes, 4 kilométeres sétával érhető el az erdőn át. Érdemes piknikezni egyet a tónál és élvezni a napsütést.

Tara kanyon

A Tara kanyon a világ második legmélyebb kanyonja a Grand Canyon után. A legtöbb élvezetet akkor nyújtja, ha raftinggal fedezzük fel. A túra mintegy 18 kilométer hosszú, ami kb. 3 órát jelent a csónakban. Sőt, a túra egyes szakaszain úszni és szikláról ugrálni is lehet! Kötelező fotót készíteni a Skakavica vízesés alatt, de készüljetek fel, mert a vízesés a legjobb esetben is 4 fok körül van.

Skadar-folyó

Montenegró az otthona Európa egyik legfontosabb madárrezervátumának, ez pedig a Skadar-folyó Nemzeti Park. Költözőmadarak útvonalán fekszik, ezért különleges fajoknak nyújt védelmet. Láthatjuk a veszélyeztetett dalmát pelikánt is. Csónakot és kajakot egyaránt bérelhetünk a tóra.

A Kék Barlang

A Kék Barlang egy tengeri barlang, amit csak csónakkal vagy kajakkal lehet megközelíteni. A besütő nap sugarai megcsillannak a barlang falán, kékre festve a teret. Vigyetek magatokkal búvárfelszerelést, de legalább egy szemüveget, s csodáljátok meg a gazdag vízi élővilágot!

Budva Riviéra

Ha a tengerpart mellett a bulihangulatot is fontosnak tartjátok, irány a Budva Riviéra! Finom koktélok, jó zene mellett élvezhetitek a kristálytiszta tengert. Itt is könnyen összeakadhatsz ismert sztárokkal, de csöndesebb részeket is találtok, ha egy kis magányra vágytok.

Szerpentin a Lovcen-hegyre

25 hajtűkanyarral tarkított szerpentin vezet fel a Lovcen-hegyre, így már az út is hatalmas élmény! Minden kanyarból más szögből láthatjátok a környéket, amíg fel nem értek a hegytetőre, ahonnan az egész Kotori-öböl belátható.

 

Szólj hozzá!

Legyél király, élvezd a pompát!

2017. május 17. 12:04 - Világjáró Viki

Varázslatos magyar kastélyszállókat mutatunk, amiket legalább egyszer ki kell próbálnod.

Be kell vallanunk valamit: ha hazai pihenésről van szó, akkor a mi gyengénk a kastély! Annyi mesebeli, hangulatos, patinás kastély van Magyarországon, hogy a gyógyvizek mellett simán lehetünk a kastélyok országa is! Szerencsére több egykori nemesi rezidenciát alakítottak át szállodává, így a vendégek a pazar szolgáltatások mellett tényleg úgy érezhetik magukat, mint a kastély korábbi lakói.

Mielőtt belevágtok egy ilyen kalandba, gondoljátok végig, mit is vártok egy kastélyszállóban töltött hétvégétől! Minden kastélynak önálló személyisége van, amelyet a szállodává alakítás során többé-kevésbé meg is őrzött, ezért mindenhol mást kaptok a pénzetekért. Ami közös bennük, az a finom eleganciával összehangolt luxus, a kényelem, a fejedelmi ételek, de jellegüket tekintve nagyobb különbségek is akadnak, amelyekkel érdemes tisztában lenni.

Kastélyok és hangulatok

Egyik személyes kedvencünk a mándoki Forgách Kastély Észak-Kelet Magyarország csücskében. A kastélyhoz egy négyhektáros ősfás park tartozik, ahol még ma is gyönyörködhettek a több mint 200 éves platánokban, fekete fenyőkben, tulipánfában és a romantikus hangulatot árasztó vadgesztenyefasorban, ezért elsősorban azoknak ajánljuk, akik kettesben szeretnének romantikázni. A park tökéletesen rendezett, romantikus sétákat lehet tenni, sőt, kiválóan alkalmas lánykérésre is, amelyet gyertyafényes vacsora és pezsgőfürdős wellness követhet.

Az impozáns megjelenésű kastélyban a 18. századi korhű hangulat a legújabb modern szolgáltatásokkal párosul. Beltéri és kültéri wellness, napozó terasz, gourmet étterem, modern konferenciatechnika és luxus kialakítású szobák. A Forgách Kastély azonban nemcsak a meghitt hétvégék tökéletes helyszíne, hanem családi rendezvények, amerikai filmekben látott álomesküvők lebonyolítására is kiválóan alkalmas.

forgach3.jpg

Kép: Forgách Kastély

Az alsópetényi Prónay Kastélyban is örökké emlékezetes esküvők helyszíne lehet! XVIII. századi környezetben és hangulatban, de XXI. századi profizmussal köthetitek össze életeteket, s élvezhetitek a kastély főúri kényelmét. A Prónay Kastély elsősorban nagyobb rendezvények, események lebonyolítására specializálódott, amihez fekvése is igen jó, mintegy 40 kilométerre van Budapesttől, Vác után. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy kettesben ne érezhetnétek jól magatokat! Javasoljuk, hogy a kastély alatti pincerendszert az utolsó centiméterig járjátok be, s kóstoljátok meg a nagyszerű borokat.

pronay1.jpg

Kép: Prónay Kastély

Ha megvolt az esküvő, folytathatjátok a különleges kastélyszállodák felfedezését! Az aktívabb pihenés kedvelőinek egy másik kedvencünket, a Duna-parti Bölcskén található, XIX. századi Szent András Kastélyt javasoljuk. Aki tud zongorázni, az a társalgóban akár maga is szórakoztathatja a többi vendéget bezsebelve nem kevés elismerést, de lehet akár saját pezsgőtök is! A pincében lévő pezsgőmanufaktúrában saját címkével ellátott pezsgőt készíthettek, amit később büszkén mutathattok majd az ismerősöknek, barátoknak.

A Szent András Kastély kicsit olyan, mintha a XIX. századi hangulatot és a modern életmódközpontokat egybe gyúrták volna, a végeredmény pedig véleményünk szerint nagyszerű, sikerült jól eltalálni a kényes egyensúlyt. Mit jelent ez a gyakorlatban? Van jóga, pilates, thai chi, színes kulturális és gasztronómiai programok, egészséges alapanyagokból készült mennyei fogások, saját gyümölcsös és fűszerkert, a Duna pedig a természetjáróknak biztosít végtelen kirándulási lehetőséget.

Mi épp egy tangó hétvégébe csöppentünk bele, de rendszeresek a koncertek – idén még Kamarás Iván is várható –, az irodalmi estek és a különféle tematikus programok, mint Szent Iván éjszakája vagy önismereti-gyógyító tanfolyamok.

szentandras1.jpg

Kép: Szent András Kastély - Molnár Ferenc "Caramel" esküvője

Végül egy olyan kastélyt ajánlunk Nektek, ahol mi is többször nyaraltunk már. Egyrészt nagyon szeretjük a Fertő-tavat, másrészt a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszálloda páratlan ár-érték arányú hely, ahol megtaláljátok a hamisítatlan hangulatot, az impozáns szobákat és közösségi tereket, színvonalas wellnesst, s mindezt a csodás Fertő-tó közelében.

szidonia1.jpg

Kép: Szidónia Kastélyszálloda

Még több kép és infó a linkekre kattintva!

 

A Tudatos Világjáró blogon segítünk Neked, hogy a legtöbbet hozd ki a rendelkezésedre álló keretből, valamint idődből, hogy a vakáció eseménydús, színvonalas és zökkenőmentes legyen! További tippekért és ötletekért látogass vissza gyakran!

 

1 komment