Tudatos Világjáró

Ismerjük a legjobb helyeket, tudjuk a legjobb árakat!

Tengerparti all inclusive nyaralás féláron?

2017. április 20. 12:48 - Világjáró Zsolti

Ezúttal csak egy rövidebb bejegyzéssel jelentkezünk, mert olyat láttunk, amit még nekünk is emésztenünk kell, de szerettünk volna mihamarabb szólni Nektek is, nehogy lemaradjatok!
Az évközi akciók során az irodák sok értékelhetetlen ajánlatot tesznek ki, eldugott, ócska szállások még ócskább szobáit adják kicsivel olcsóbban, mint a környékbeli jó szállodák a jó szobákat. Ezért érdekes a mostani, mert a jó szállodák értékes ajánlatait adják jó árakon és ez ritka.

Hírlevelében az Indulhatunk.hu féláron kínál nyaralásokat, de egyelőre ennél sokkal több konkrétumot nem tudunk, csupán némi ízelítőt az április 24-30. között zajló akcióból (erről a poszt végén olvashattok bővebben). Aki most feliratkozik az az elsők között fogja tudni és ha gyors, be is foglalhat.

Most már biztos, hogy az Indulhatunk.hu alapjaiban forgatja fel az utazási piacot, hiszen lassan nem telik el úgy hónap, hogy ne dobnának valami látványosat. Kezdődött az év a Fekete macska akciójukkal, majd Valentin-nap alkalmából kínálták korábban lehetetlennek tűnő árakon a török riviérát, többnyire ultra all inclusive ellátással.

papillon_zeugma.jpeg

Nemrégiben időszaki akcióval jelentkeztek bolondok napja alkalmából, amelynek keretében Törökország mellett a bulgáriai Napospartot, Görögországot és Egyiptomot is célba vették. Ezekről az akcióikról több utazást foglaló ismerősünk is pozitívan nyilatkozott, megbízható volt mind az ajánlat, mind a megvalósult foglalás.

Mi is kíváncsian várjuk a részleteket, s azt tanácsoljuk Nektek, ha élnétek a lehetőséggel, ne gondolkozzatok sokáig, mert a gépek mindjárt indulnak, s az olcsón kiszórt jó helyek ilyenkor már nagyon gyorsan betelnek!

S végezetül, ahogyan ígértük, lássuk a teljesség igénye nélkül, mit tudunk eddig a mostani akcióról:
Korfura például már 40.000 Ft alatt utazhatunk repülővel, de korlátozott számban a török riviérán ötcsillagos all inclusive nyaralást már 70.000 Ft alatt is kínálnak. Bár ez egyelőre nem szerepel a beharangozóban, de vélhetően 7 éjszakás csomagokról van szó. Igaz, egyelőre árak nélkül, de azt is tudjuk, hogy az akció Szicíliára, Máltára, Mallorcára, Costa Blancára és Ciprusra is érvényes lesz!

korfu_beach.jpg

Képen: Korfu

 

A Tudatos Világjáró blogon segítünk Neked, hogy a legtöbbet hozd ki a rendelkezésedre álló keretből, valamint idődből, hogy a vakáció eseménydús, színvonalas és zökkenőmentes legyen! További tippekért és ötletekért látogass vissza gyakran!

3 komment

Fedezzük fel az európai kultúra forrásait ingyen!

2017. április 17. 01:24 - Világjáró Viki

Ingyenes városnéző sorozatunk Athénba érkezett, ahol a kultúra és történelem rajongói garantáltan elvesznek. Athén alapból nem számít drága városnak, de ha jól szervezzük meg napjainkat, akkor kultúrából, építészetből és történelemből sem lesz hiány, s több pénzünk marad finom görög ételekre és koktélokra!

Kezdjük a barangolást a Szintagma téren, amely a Parlament épülete előtt található, s egyenruhába öltözött őrök védik. Elsősorban az ismeretlen katona sírját őrzik, s óránként váltják egymást, természetesen elég látványosan ahhoz, hogy érdemes legyen megnézni. Vasárnap délelőtt 11 órakor pedig egy egész szakasz masírozik zenekari kísérettel. Karácsonykor egyébként itt állítják fel a város karácsonyfáját.

Athénban a természet szépségeiben is gyönyörködhetünk, ráadásul a város közepén is találunk árnyat adó helyeket, ahová elvonulhatunk, ha épp nyáron látogatnánk meg a görög fővárost. A már említett Parlament mögött húzódik az egykori királyi kert, amelyben hosszú sorokban láthatunk pálmafákat és narancsligetet. A gyerekek számára hangulatos játszóteret alakítottak ki a fák árnyékában, a felnőttek pedig finom kávét ihatnak.

A legtöbben persze az ókori romok miatt érkeznek Athénba. Bár nem ingyenes, de egy 12 Eurós összevont jeggyel látogatható a két legnagyobb látványosság, az Akropolisz és az Agora, vagyis az ókori piactér. Ezek mellett rengetek történelmi emlék ingyenes látogatható! A kevésbé ismert épületek szó szerint szinte mindenhol ott vannak Athénban. A római kori fürdők a metróépítések során kerültek felszínre. A Szintagma téri metró építésénél például egy ókori akveduktot találtak.

acropolis.jpg

Több éves feltárási munkálatok után Arisztotelész líceumát is megnyitották a nagyközönség előtt még 2014-ben, ez is ingyenes látogatható. Az 1996-ban felfedezett intézmény, ahol a híres filozófus oktatott, a Bizánci és Keresztény Múzeum valamint a Csillagvizsgáló között található.

Athénban szinte minden utca történelmi értékekkel rendelkezik, különösen az óvárosban. Kezdjük a sétát a régi török negyedben. Ahogy felérünk a hegyoldalra, egyre több turistába botlunk, de még így is Athén leghangulatosabb utcáin és terein bolyonghatunk. Vegyük utunkat az Akropolisz Múzeum felé, majd fel a Filipappou dombra, itt egy Akropoliszra néző kávézóban megpihenhetünk.

A régészeti területek, mint Zeusz Temploma vagy az Agora mind benne vannak a 12 Eurós Akropolisz-belépőben, de minden hónap első vasárnapján ingyenesen látogathatók november és március között, illetve mindig ingyenesek 18 év alattiaknak.

Szólj hozzá!

Tippek a tökéletes egyiptomi nyaraláshoz

2017. április 11. 23:40 - Világjáró Viki

A Vörös-tenger partvidéke továbbra is kedvelt célpontja a napfényes nyaralásra vágyó turistáknak. Az egyiptomi vakáció maga lehet a tökéletes élmény, hiszen a kellemes Vörös-tenger mellett a sivatag is tartogat izgalmakat és kalandokat. Érdemes azonban tudatosan felkészülni, hogy ne érjen Titeket kellemetlen meglepetés! Alább adunk néhány tippet, mire figyeljetek, hogy a nyaralás felhőtlen és élményekkel teli legyen!

A taxi több országban lehet kritikus, így van ez Egyiptomban is. Lehetőség szerint a szállodát kérjük meg, hogy hívjon nekünk taxit, ha szükségünk lenne rá. A szállodáknak megvan a jól bejáratott taxis csapatuk, s így biztosak lehetünk abban is, hogy nem leszünk durva túlszámlázás áldozatai.

Egyiptom muszlim ország, ezért néhány dologban konzervatívabban kell viselkednünk, mint idehaza. Párok figyelmébe ajánljuk, hogy a helyiek nem nézik jó szemmel a köztereken való csókolózást, illetve az öltözködés terén kerüljük a túl sokat mutató ruhákat.

Ha egyénileg, vagyis nem szervezett keretek között indultok felfedező útra, adjátok meg a recepción, hogy hová indultok. Ha bármi probléma adódna, nem árt, ha a hotelben ismerik az úti célotokat. Egyébként érdemes benevezni a különféle szervezett túrákra, amelyek nem kerülnek sokba, viszont a csoport és az idegenvezető biztonságot nyújt, s az élmény semmivel sem lesz kevesebb attól, hogy többen vagytok, mondjuk egy sivatagi tevegelésen. Azonban kerüljétek az utcai „szervezőket”, akik bizonytalan túrákra visznek a szállodainál lényegesen több pénzért!

egypt.jpg

Már csak azért is érdemesebb a csoporttal tartani, mert a levakarhatatlan árusok inkább az egyedül sétálókat szeretik betámadni.

Igyatok sokat, de ne a csapból! Egyiptomban meleg van –ezzel nyilván nem mondtuk újat. De szervezetünk nincs ehhez hozzászokva, ezért hamarabb kiszáradhatunk. A palackozott víz olcsó, a vezetékest azonban ne igyátok meg, az csak fürdéshez, mosakodáshoz jó.

A látványosságok területén szinte mindig tilos vakuzni. Ezt Egyiptomban nagyon komolyan veszik, ezért tényleg ne vakuzzatok, mert egyből kitessékelnek a helyről, hiszen károsítjátok az ősi leleteket.

Az Egyiptom Múzeum meglátogatásakor a jegyek átvétele után egyből elénk toppan egy „idegenvezető”. Nos, ő szinte biztosan nem a múzeum alkalmazottja, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudna hasznos információkkal szolgálni, tekintve, hogy a látnivalók elég szegényesen vannak csak ellátva információval. Fontos, hogy előre alkudjatok ki egy alacsony árat, de akár hivatalos füzetet is vásárolhattok, amelyben már elolvasható minden érdekesség a leletekről.

Egyiptom pillanatok alatt képes elvarázsolni az utazók, készüljetek hát fel egy ismeretlen, egzotikus élményre, amelyre évek múltán is emlékezni fogtok. Ha bármi egyéb ötletetek van, amit fontosnak tartotok Egyiptommal kapcsolatban – s most elsősorban a rutinos Egyiptomba járókra gondolunk –, ne habozzatok megosztani kommentben!

A Tudatos Világjáró blogon segítünk Neked, hogy a legtöbbet hozd ki a rendelkezésedre álló keretből, valamint idődből, hogy a vakáció eseménydús, színvonalas és zökkenőmentes legyen! További tippekért és ötletekért látogass vissza gyakran!

Szólj hozzá!

Ciprusi város a legjobb ár-érték arányú célpont, Budapest a negyedik

2017. április 09. 01:48 - Világjáró Viki

A britek évről-évre elkészítik a legjobb ár-érték arányú városok listáját turisztikai szempontból. E listát rendszerint kelet-európai fővárosok vezetik, ezúttal azonban egy ciprusi város, Paphos került a lista élére. E posztot leginkább ötletadónak szánjuk, merre induljatok, ha olcsó, de tartalmas európai városnézésre szeretnétek benevezni!

A tengerparti Paphos Litvánia fővárosát, Vilniust előzte meg. Az áraknál figyelembe veszik, mennyibe kerül egy színvonalas vacsora borral és italokkal, két éjszaka hétvégi szállás, a városnézés és városi közlekedés.

Ha Nyugat-Európában szeretnénk olcsón kalandozni, akkor irány Portugália fővárosa, Lisszabon, ahol utazhattok a híres villamossal, s a város mellett a tengert is megcsodálhatjátok.

Ahogyan már említettük, Litvánia fővárosa, Vilnius végzett a lista második helyén, ezzel a legolcsóbb kelet-európai főváros. Izgalmas, hangulatos és történelmi óvárosa bárkit rabul rejt, de ha arra jártok, látogassátok meg az elnöki palotát, amely a XVI. században épült, eredetileg a kereskedők részére.

Az árak egyébként összességében nagyon alacsony mértékű drágulást mutatnak. A szállások esetében az emelkedés magasabb, de más szegmensek esetében, amelyek a turisták számára fontosak, ez alig jellemző. Például Magyarországon is mostanában kezd csak újra beindulni bizonyos mértékben az infláció.

De nézzünk kicsit jobban körül a listavezető Paphos városában! Paphos sokkal több, mint homok és tenger, hiszen az óvárosa megannyi látnivalóval és hangulatos időtöltéssel kecsegtet (emellett persze a strandon is elidőzhettek).

Dionüszosz házában elképesztően látványos burkolatot láthattok, amelyhez fogható kevés van a mediterrán vidéken. A helyet véletlenül fedezte fel egy farmer. A mozaik tökéletes állapotban maradt meg, csodásan élénk színekkel és jelenetekkel a görög mitológiából. A leghíresebb mozaik Dionüszosz győzelmének állít emléket. Dionüszosz házával szemben találjátok Aion házát, ahol szintén lenyűgöző mozaikokat csodálhattok meg mitikus jelenetekkel.

paphos.jpg

Látogassátok meg az agorát, vagyis a piacteret, amely a római kori időkből maradt fent a kikötői városrész mellett. Az agora a II. századból származik. Az odeon a mai napig nyári zenei fesztiválok helyszíne, 12 ülő sorral rendelkezik. Az előtérben fekszik a 95 négyzetméteres piactér, ennek emlékét ma is őrzik az oszlopok maradványai.

A Királyos sírhelyét se hagyjátok ki a barangolásból! A város határában lévő, sziklába vájt kamrákról van szó. Időszámításunk előtti IV. századból származnak, egyeseket dór oszlopokkal díszítettek. Az UNESCO Világörökség részét képező terület temetkezési hely volt az ősi Paphosban a görög és a római időkben, ahová a társadalmi ranglétrán magasan lévő személyeket temették.

Láthatjátok, hogy a nyaralásba szeretnétek egy kis történelmet és kultúrát csempészni, nemcsak Róma vagy Athén jöhet szóba, hiszen a mediterrán vidéken olyan városkákat találhattok, mint az előbbieknél kevésbé zsúfolt ciprusi Paphos.

Az ár-érték arányú listát pedig ajánljuk figyelmetekbe, érdemes lehet a kézenfekvő városok mellett olykor északra vagy keletre is elkalandozni!

Szólj hozzá!

Mise a Szent Péter-bazilikában

2017. április 04. 02:44 - Világjáró Viki

Folytatjuk a gazdaságos városnézésről szóló sorozatunkat, ezúttal Rómával. Ahhoz, hogy átérezzük egy város hangulatát, nem kell feltétlenül a legdrágább látványosságokra befizetnünk. Ez az olasz fővárosra is igaz, lássuk, merre induljunk!

Ingyenes léphetünk be a Szent Péter-bazilikába, amely a keresztények legnagyobb temploma a XVII. századból. Természetesen a biztonsági ellenőrzések nagyon szigorúak, de mivel beengedő kapu is van, ezért a nagyobb tömeg is gyorsan bejuthat. A bazilika kívül és belül egyaránt lenyűgöző. Mise idejére a fő oltárt jó nagy ívben elkerítik, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne beülni rá bárkinek. Csak mondjátok az őrnek, hogy a misére mentek, s üljetek be a padsorba. A kulturális élmény a nem hívők számára is felejthetetlen, ezt tapasztalatból mondjuk.

vatican.jpg

Rómában a gazdag plebejusok az Aventin hegyen éltek, ahol ma is láthatók az impozáns villák, s a különböző istenségek tiszteletére épített templomok. Érdemes ellátogatni ide, hiszen lenyűgöző látvány tárul elénk a városra. Piknikezhettek is egy üveg remek olasz bor társaságában, s a naplemente is csodálatos, különösen a Savelli parkból nézve.

A Pantheon már nagyjából 2000 éve őrzi az istenek emlékét, s még a bronz ajtók is hibátlan állapotban vannak rajta. Időszámításunk szerint 27-ben építtette Agrippa, mai formáját pedig 118-ban érte el. A Pantheon az egyesült Olaszország királyainak temetkezési helye volt, de itt nyugszik a művész Raffaello is. A Pantheonba is ingyenes léphettek be, s ha szeretnétek elkerülni a tömeget, a nyitást követő egy órában érkezzetek.

pantheon.jpg

A Spanyol lépcsőn való ücsörgés és merengés nélkül nem hagyhatjátok el Rómát! A korai XVIII. században a spanyol követség működött a lépcső aljában fekvő Piazza di Spagna területén, de a 135 lépcsőfokból álló, csodás pillangót formázó építmény egy olasz tervező, Francesco de Sanctis munkáját dicséri. S azt tudtátok, hogy a közelben halt meg a költő John Keats mindössze 25 évesen?

S ha már Keats, ki ne hagyjátok a protestáns temetőt, ahol a költő sírját is megtaláljátok! A temetőben csöndes, sőt, romantikus sétát tehettek az igencsak nyüzsgő belvárosból kiszakadva, meseszép virágok és buja növényzet közepette. Azért itt építették, mert kívül esik Róma falain. A nem katolikusok nem kaphattak egyházi temetést a falakon belül, de még itt is gyakran csak teljes csendben, sőt, éjszaka temették el őket.

S hogy mikor utazzunk? Nos, ez attól függ, mi zavar Titeket jobban: a tömeg vagy a hideg? Ha a tömeg, akkor válasszátok az októbertől áprilisig tartó időszakot, ha pedig a hideg, akkor a tavaszi-nyári hónapokat. Ha csúcsidőben mentek, s szeretnétek meglátogatni a fizetős látványosságokat is, mint a Colosseum, a Forum Romanum vagy a Vatikán Múzeum, akkor mindig vegyetek előre ’skip the line’ jegyet online. Van, ahová konkrét időpontra kell venni, de olyan is, ahová bármikor beléphetünk az előre váltott jeggyel, így rengeteg értékes időt spórolhatunk.

Szólj hozzá!

2 tipp, hogyan nyaraljatok tízezrekkel olcsóbban!

2017. március 31. 11:58 - Világjáró Zsolti

Ha okosan, vagyis tudatosan tervezitek és foglaljátok le a nyaralást, rengeteg pénzt megspórolhattok!
Azt nagyjából mindenki ismeri, hogy ’minél előbb, annál olcsóbb’, bár a valóságban ez gyakran nem igaz, illetve ennél azért összetettebb a kérdés. Nagyon sokat számít, hogy mikor foglaljátok le az áhított nyaralást, mivel az év közben megjelenő, értékesítést ösztönző akciókkal sokkal olcsóbban utazhattok.


Last minute utakra már nem érdemes várni, ezek mára gyakorlatilag megszűntek. A trend sokkal inkább az, hogy az utazásszervezők a decemberi-januári előfoglalási időszakban igyekeznek minél jobb akciókkal kedveskedni utasaiknak, így olcsó last minute utakra már egyáltalán nem marad hely.
De ha az előfoglalásról lemaradtatok (idén erről bizony már le), akkor sem kell lemondanotok a kedvezményes utakról, csak figyeljétek az időszaki akciókat!


Az utazásszervezők ma már rendszeresen lepik meg az utazókat olyan akciókkal, amelyek valamilyen jeles alkalomhoz, ünnephez kapcsolódnak. Kézen fekvő a karácsony, a húsvét, de szerencsére már nem csak a nagy ünnepek idejére jellemző ez a lehetőség. Idén elsőként a Valentin nap alkalmával voltak ilyenek, erről írtunk is nektek, a következő ilyen apropó április 1 lesz, a bolondok napja.


Hogy ne vesszetek el az utak tömegében, a Valentin naphoz hasonlóan ezúttal is körülnéztünk a piacon, átnéztünk minden fontos oldalt és hírlevelet, megkérdeztük még ma is szakmabeli ismerőseinket, hogy mit érdemes.
Így bukkantunk rá az Indulhatunk.hu utazási iroda Bolondok napi akciójára, mellyel durván jó árakon nyaralhatunk akár július közepén, vagyis főszezonban is a török riviérán, a bulgáriai Naposparton és más kedvelt tengerpartokon is! Ahogy az összehasonlításainkból látni fogjátok, az Indulhatunk.hu árai a legjobbak. Hogy ez hogyan lehetséges, arról keretes írásunkban olvashattok.


Török riviéra
A legjobb ár-érték arányú ötcsillagos szálloda ezen a részen a Crystal Paraiso Verde*****
A teljes csomag az Indulhatunk.hu akciójában 313.800 Ft-ba kerül július közepére. A csomag 2 személyre és 7 éjszakára szól ultimate all inclusive ellátással, tájra néző szobában, s tartalmazza a repülőjegyet, magyar nyelvű asszisztenciát, a transzfert  és az illetéket is. Az Anubisnál ugyanez már 393.700 Ft, a Taurusnál 398.800 Ft, a Green Travelnél 403.014 Ft, míg a Sun&Funnál 477.667 Ft.
Fontos megjegyezni, hogy a legolcsóbb és a legdrágább csomag pontosan ugyanazokat a szolgáltatásokat tartalmazza, a hatalmas különbség másból ered.

Ultimate all inclusive

Ebben már tényleg minden benne van (reggeli, ebéd és vacsora büférendszerben, délutáni és éjféli snackek, minibár, helyi alkoholos és alkoholmentes italok napi 24 órában, néhány import ital), olyan extrákkal, mint a fagyi bizonyos időpontokban, kávé, tea és sütemény, a népszerű török étel, a gözleme, illetve egy alkalommal à la carte fogyasztás a 4 választható étterem egyikében.

paraiso.jpg

Napospart
Az egyre kedveltebb bulgáriai Naposparton az Iberostar Sunny Beach**** nyerte el a tetszésünket, de nemcsak nekünk, hiszen a Tripadvisor toplistáján az előkelő 2. (!) helyen szerepel.
Mivel Napospart a családosok körében is népszerű, ezért olyan csomagokat hasonlítottunk össze, amelyben egy 12 év alatti gyerkőc is szerepel, s szintén július közepi időpontokat vetettünk össze. Tehát 2 felnőtt + egy gyermek, 7 éjszaka all inclusive ellátással, repülőjeggyel és minden költséggel az Indulhatunk.hu akciójában 552.170 Ft, ugyanez a Robinsonnál 610.390 Ft, a Neckermannál pedig 625.985 Ft.
Extra infó, hogy az Indulhatunk.hu a bulgáriai utakkal tour-operatorként, vagyis utazásszervezőként is debütál, amivel tovább tudja csökkenteni az árait.

iberostar.jpg

A Bolondok napi akció keretében persze nemcsak a török riviéra és Napospart foglalható nagyságrendekkel olcsóbban, de érdemes körülnézni az egyiptomi, görög és más tengerparti csomagok között is!

Hogyan lehet ilyen olcsó az Indulhatunk.hu?
Ahogy már említettük, az árkülönbség az Indulhatunk.hu esetében nem jelent kevesebb vagy gyengébb minőségű szolgáltatást. Az Indulhatunk.hu direktbe értékesít, nincs franchise- és viszonteladó-partnere, így a megspórolt jutalékkal máris csökkenteni tudja az árait. Mivel nincs viszonteladója, így tanulmányutakra, study-kra sem kell költenie. Nem készít nyomtatott katalógust, nem tart katalógusbemutatót a partnereinek, stb.
A fentiek miatt kevesebb humán erőforrást igényel a működésük, vagyis kisebb dolgozói létszámmal is hatékonyak, így olcsóbbak.


Hogy lássátok, mekkora összegekről van szó:
más irodák egy évben elköltenek alkalmanként 5-10 millió forintot study-ra, szintén 5-10 millió forintot katalógusbemutatóra, s terjedelemtől függően 10-30 millió forintot magára a katalógusra! Más irodáknál ezek a költségek természetesen mind megjelennek az árban. Ha csak a legkisebb összegekkel számolunk (amelynél rendszerint lényegesen magasabb a valós költés), még 2000 fő utaztatása esetén is személyenként több, mint 10.000 Ft-ot tesznek ki a fenti költségek!
Ezen felül az Indulhatunk.hu határozottan lép a tömegturizmus irányába, folyamatosan újdonságokkal jelentkeznek, innovatívak.

 A Tudatos Világjáró blogon segítünk Neked, hogy a legtöbbet hozd ki a rendelkezésedre álló keretből, valamint idődből, hogy a vakáció eseménydús, színvonalas és zökkenőmentes legyen! További tippekért és ötletekért látogass vissza gyakran!

 

Szólj hozzá!

Praktikus tanácsok Mauritiusra

2017. március 30. 01:21 - Világjáró Viki

Az elmúlt napokban írtunk Nektek arról, hogy tudjátok akár ingyen is élményekkel megtölteni a londoni vagy párizsi városnézést (ezt a sorozatot terveink szerint folytatni fogjuk). Most azonban kalandozzunk egzotikusabb tájakra, irány Mauritius!

Mauritiuson paradicsomi körülmények várnak ránk, ami el is várható, hiszen ha már ilyen messzire utazunk, s több pénzt áldozunk a nyaralásra, szeretnénk, ha rabul ejtene a kék óceán, a fehér homok és a valószerűtlenül zöld növényvilág. Bár kétségtelenül drágább, mint a török riviéra vagy a Földközi-tenger mediterrán partvidéke, azért nem kerül több millió forintba. A 7 éjszaka repülővel és félpanzióval 2 személy részére májustól augusztusig 800 000 Ft-ból is kijön.

mauritiusbeach.jpg

Túravezetők

A szigeten rendszerint nagy a hőség, ezért jól eshet elvonulni kicsit és felfedezni a természetet. Ajánljuk a Port Louis melletti botanikus kertet, amelyben rengeteg növény és fa kínál enyhülést a nap sugarai elől. Érdemes túravezetőt felbérelnünk 3-400 forintnyi összegért.

Általánosságban is igaz, hogy a különféle látványosságoknál két lehetőségünk van: a hivatalos és a nem hivatalos túravezetők. Nos, ilyen esetekben érdemes lehet az „amatőröket” alkalmazni, de mindképp tájékozódjunk az árakról s egyezünk meg előre a díjazásban. A nem hivatalos túravezetők gyakran szórakoztatóbbak, s rendszerint épp annyira tisztában vannak a fontos információkkal, mint hivatalos társaik

Delfinek

Könnyedén úszhatunk a delfinekkel a medencében. Az idomított állatok készségesek és barátságosak a vendégekkel, garantáltan életre szóló élmény kicsiknek és nagyoknak. Igen ám, de van egy sokkal jobb ötletünk! Miért úszkáljunk medencében idomított delfinekkel, ha megtehetjük mindezt úgymond a vadakkal is a természetes élőhelyükön. Nos, ez nyilván kicsit macerásabb és szerencse is kell hozzá, de nem lehetetlen! Egy megfelelő túravezetővel, aki ismeri a tenger minden zegzugát, valamint egy megfelelő csónakkal nekiindulva vadon élő delfinekkel is találkozhatunk s csobbanhatunk közöttük. Lehet, hogy nem készül tökéletes fotó, de az élmény fantasztikus. Ráadásul egy ilyen túra olcsóbb is, mint a medencés változat.

delfinek.jpg

Tiptop

Így hívják a helyi buszokat. Ha nem bérelünk autót, ezekkel járhatjuk be a szigetet fillérekért, cserébe autentikus hangulatot kapunk.

Gasztronómia

Mauritiuson fantasztikusakat ehetünk. A konyhai alapjait az indiai, kínai és arab ízvilág képezi. Feltétlenül próbáljátok ki a fűszeres halat; a tengeri herkentyűk egyébként is különösen finomak a szigeten.

Kirándulások

Bár a tengerpart és az egész napos paradicsomi strandolás igen csábító, egy-két napot érdemes rászánni és körülnézni a szigeten. Mauritius biztonságos, nyugodtan utazgathatunk mindenfelé. Látogassatok el a Trou aux Cerfs vulkánhoz, a botanikus kertekhez és a Maheswarnath hindu templomhoz, amely 1819-ben épült. Amint odaértetek, azonnal érteni fogjátok, miért sétálnak a helyiek mérföldeket azért, hogy e templomban dicsőíthessék isteneiket.

Mauritius csodálatos sziget buja természettel és tényleg paradicsomi idillel, s a luxus helyszínek között még a megfizethetőbbek közé tartozik. Veletek együtt mi is figyeljük az utazásközvetítők ajánlatait, hátha felbukkan egy jó kis akció Mauritiusra!

Szólj hozzá!

Neszebár, Napospart gyöngyszeme

2017. március 24. 23:46 - Világjáró Viki

A Fekete-tenger bulgáriai partszakasza egyre nagyobb népszerűségnek örvend a turisták körében. Bár elsőre sokan megijednek Bulgáriától, el kell mondjuk, hogy a tengerpart, vagyis Sunny Beach évről évre fejlődik, s színvonalában egyre jobban közelít a Földközi-tenger kedvelt nyaralóhelyeihez, árai azonban sokkal megfizethetőbbek. Ebben a posztban bemutatjuk egy kicsit Neszebárt, a bájos óvárost, illetve elmondjuk, mire kell figyelnetek Naposparton a felhőtlen nyaralás érdekében.

Neszebár egy nagyon jellegzetes városka Naposparton, amit érdemes felkeresni a vakáció alatt, különösen a kis hídon vagy a tenger felől megközelíthető óvárost. Autentikus kis házak és utcák jellemzik e városrészt, amely egyike a legősibb városoknak az UNESCO Világörökség listáján.

Manapság a nyári csúcsszezonban sajnos kissé zsúfolt, de még így is roppant hangulatos. Helyi gyerekek fociznak az ősi templomok között, az emberek kávézókban, éttermekben beszélgetnek esténként a romantikus fények mellett. A városka körül sirályok sokasága látható, s az egész kis szigetet belengi a friss hal illata.

Az óvárosban normális áron vacsorázhatunk, nincsenek elszállva az árak, de érdemes előbb körbesétálni, majd választani egy szimpatikus teraszt. A bolgár specialitások nagyon finomak, s a neszebári éttermekben nagyszerűen készítik őket.

neszebar1.jpg

Térjünk is át arra a néhány apróságra, amire figyelnünk kell a gondtalan nyaralás érdekében!

Napospartra különösen igaz, hogy lehetőleg csak igazi bankokban váltsunk pénzt és mindig legyünk tisztában az árfolyammal. Az utcai váltóknál semmilyen körülmények között ne váltsunk!

Kerüljük a taxit! Naposparton rengeteg buszjárat közlekedik, igen gyakran, amelyekkel könnyen, olcsón és gyorsan eljuthatunk A-ból B-be. Ha mégis taxiznánk, még indulás előtt állapodjunk meg a fuvar díjában, ellenkező esetben horror árakra számítsunk.

Legyünk nagyon óvatosak az ATM-eknél. Gondoskodjunk a PIN-információk védelméről és figyeljünk a gyanús alakokra az automaták körül. Ha pénzt kell felvennünk, lehetőleg tegyük ezt is a bankok belső ATM-jeinél.

Óvakodjunk a zsebtolvajoktól! A legtöbben a tengerparti sétányokon dolgoznak, csoportokban. A csoportok általában nőkből és kisgyerekekből állnak. Jól öltözöttek, elvegyülnek a turisták között és helyiek. Rendszerint nagyon ügyes tolvajok, ezért javasoljuk, hogy legfontosabb értékeiteket a felsőruházat alatt hordható lapos övtáskában tároljátok. Kényelmes és biztonságos megoldás.

A szállodában béreljünk széfet és tartsuk ott értékeinket, útlevelünket. Az utcára vagy a strandra csak annyi pénzt vigyünk, amennyi az adott időre szükséges.

Ha all inclusive ellátáson vagyunk, az ezt jelző karkötőt ne villogtassuk bevásárláskor. Az árusok azonnal ránk szállnak, hiszen az all inclusive karkötőnket látva azonnal elkezd pörögni a dollár jel a szemükben.

Szólj hozzá!

Miért kössünk feltétlenül utasbiztosítást?

2017. március 21. 14:48 - Világjáró Viki

Nagyon gyakran felmerül az a kérdés, hogy érdemes-e utasbiztosítást kötni, ha külföldre utazunk. Sokan felesleges kiadásnak gondolják, amivel az utazási iroda, légitársaság vagy egy konkrét biztosító csak lehúzza az embert, hiszen úgysem történhet semmi. Nos, mindaddig, amíg minden zökkenőmentesen zajlik utunk során, addig valóban úgy érezhetjük, feleslegesen kötöttük a biztosítást. Nem kell azonban nagy dráma ahhoz, hogy biztosítás híján utólag nagyon, de tényleg nagyon sokba kerüljön például egy simának tűnő európai városnézés.

A repülőúthoz kapcsolódóan több, ám szerencsére azért ritkán előforduló kellemetlenség adódhat, főleg, ha mi magunk szerveztük az utat. Járattörlés esetén nagyon fogunk örülni, ha kötöttünk biztosítást, hiszen annak birtokában sokkal könnyebb lesz mihamarabb eljutnunk eredeti célállomásunkra.

Szintén a repülőhöz köthető, s sajnos gyakrabban elő is fordul, hogy a repülőtéren elkeveredik a feladott csomagunk, s ott állunk meleg ruhák és más fontos eszközeink, ne adj isten gyógyszerink nélkül. Ilyenkor a lehető leghamarabb meg kell találnunk a csomagunkat. A biztosítás nemcsak azért jó, mert megtéríti a kárunkat, hanem a kapcsolattartó segítségével az ügyintézés is sokkal gyorsabb és könnyebb lesz, főként, ha nem beszéljük olyan jól az angolt vagy a célország nyelvét.

Fotó: allwaysdive.com.au

Elvesztettük az útlevelet vagy a személyi igazolványt? Ha az EU-n belül vagyunk, a személyinkre akkor is szükségünk van, ezért ilyenkor azonnal intézkednünk kell. Ráadásul ilyenkor általában az egész pénztárcánk odavész, benne készpénzzel és bankkártyákkal. Pénzre lesz tehát szükségünk, hogy adott esetben kifizethessük a hotelszobát, élelmet vásárolhassunk, stb. Mivel a biztosítás kötvényszámát és a tárcsázandó telefonszámot több helyre is elmentettük (igaz?), gyors segítség érkezhet ügyintézés és pénz formájában.

Ami azonban igazán fájhat a pénztárcánknak, az az orvosi ellátás. Ha külföldön biztosítás nélkül baleset ér minket és orvosi ellátásra szorulnánk, az olyan, mintha itthon nem fizetnénk a tb-t, de egy baleset után műtétre van szükségünk. Az operációt elvégzik, utána azonban csinos, tételes számlát kapunk a műveletekről. Vagyis a biztosítás mellett talán a legfontosabb érv, hogy fedezi a külföldi orvosi ellátás költségeit. Hiába vagyunk mi a világ legóvatosabb turistái, önhibánkon kívül is érhet minket baleset, s ha nem akarjuk később az ingünket is ráfizetni az orvosi számlára, kössünk utasbiztosítást!

A biztosítás aztán kitér olyan helyzetekre is, amelyek tényleg extrém ritkák. Ha természeti vagy politikai-biztonsági okokból hirtelen el kell hagynunk vakációnk helyszínét, új repülőjegyet kell vennünk, s a szállást is ki kell fizetnünk, hiába lenne még egy teljes hetünk a nyaralásból. Ilyenkor utólag a biztosítás fedezi a költségeket.

Láthatjuk, hogy az utasbiztosítás alapvetően két különféle védelmet nyújt. Egyfelől anyagi biztonságot jelent, például az említett orvosi ellátás esetén, másrészt a biztosító humán erőforrást bocsát rendelkezésünkre a szükséges ügyintézéshez. Fontos azonban, hogy megkötésekor ne legyünk lusták, szánjuk rá az időt arra, hogy pontosan tisztában legyünk vele: mit fedez és mit nem a kiválasztott biztosítás!

Az utasbiztosítás az utazás teljes árához képest rendszerint elenyésző, ám ha véletlenül beüt valami, áldani fogjuk az eszünket, amiért megkötöttük!

Szólj hozzá!

London félpénzzel

2017. március 19. 21:41 - Világjáró Viki

Előző posztunkban azt jártuk körül, hogyan hozhatjátok ki a legtöbbet a párizsi városnézésből, hogyan spórolhattok és fordíthatjátok a megtakarított pénzt esetleg hosszabb tartózkodásra. Többen jeleztétek, hogy szívesen olvasnátok hasonlót más európai nagyvárosokról is, ezért most londoni tapasztalatainkat osztjuk meg veletek programjavaslatokkal fűszerezve.

Nos, ha Párizsra azt mondtuk, hogy bizony nem olcsó, akkor mit is mondhatnánk Londonra? Ugyanakkor érdemes még a brexit előtt ellátogatni a brit fővárosba, hiszen az EU-n belül utazni sokkal egyszerűbb és kényelmesebb.

Itt van mindjárt egy fergeteges karnevál! A Notting Hill neve ismerősen csenghet a romantikus vígjátékok kedvelőinek, ezen a városrészen játszódik a magyarul Sztárom a párom címre fordított film Hugh Grant és Julia Roberts főszereplésével. A karnevált augusztus utolsó hétvégéjén, 27-28-án rendezik meg, az eseménysorozat pedig valójában az afro-karibi kultúra ünnepe fantasztikus jelmezekkel, gasztronómiai élményekkel és vérpezsdítő ritmusokkal. Merülj el Te is ebben a varázslatos karneváli forgatagban lehetőleg a felvonulókéhoz hasonló színes ruhákban!

Nem szabad kihagyni a British Museumot, amely rengeteg látványossággal várja a kultúra és történelem iránt érdeklődőket – ingyen! Olyakor előfordulhatnak fizetős tárlatok, ezekről érdemes előre tájékozódni és előre belépőt váltani arra, ami érdekel minket. A British Museum fő látványosságai a Rosetta kő és az egyiptomi múmiák.

Ha a magasból szeretnénk megcsodálni Londont, nem csak az óriáskerék jöhet szóba! A Sky Garden ingyenesen látogatható, s mintegy 150 méter magasról nyújt mesés panorámát. Ezen kívül egy színvonalas bárban iszogathatunk finom koktélokat, miközben Londonban gyönyörködünk. Bár ingyenes, de jegyet előre kell váltanunk.

guardchange.jpg

Szerencsére maga a város is lépten-nyomon különböző történelmi látnivalókat és eseményeket sodor elénk. Kihagyhatatlan a Buckingham Palota és a híres őrségváltás, illetve érdemes megnézni a Tower kapuzárási ceremóniáját is. Maga a Tower Múzeum, ahol mások mellett a koronaékszereket is őrzik, sajnos igen borsos belépővel rendelkezik, cserébe azonban profi performance-okat láthatunk Anglia történelméből, vagyis magunk is belecsöppenhetünk a különböző korok világába.

Ez csupán néhány ízelítő volt, említhetnénk még a pályaudvaron a 9 ¾-es peront a Kings Crosson, a Kis Velencének keresztelt városrészt a Hyde Park mögött, de a lényeg, hogy London akkor is élvezetes lehet, ha nem költünk a drága látványosságokra, mint például a Madam Tussauds múzeum. Utazás előtt érdemes egy listát készíteni a megtekinteni kívánt látványosságokról, mivel Londonban heteket el lehet tölteni városnézéssel. Ha a pénz is fontos tényező, válasszuk az ingyenes, olcsóbb, de közel sem unalmas látnivalókat!

platform943.jpg

Szólj hozzá!