Tudatos Világjáró

Ismerjük a legjobb helyeket, tudjuk a legjobb árakat!

Mi igaz a legelterjedtebb utazási mítoszokból? I. rész

2017. június 30. 23:06 - Világjáró Viki

 

Makacsul tartja magát néhány olyan mítosz, amely az utazási szokásokkal, élményekkel kapcsolatos. Mit tegyünk a jet lag ellen? Hol élhetjük túl legnagyobb eséllyel a repülőszerencsétlenséget? Ezeknek jártunk utána.

jetlag.jpg

Az alvás a jet lag leghatásosabb orvossága? Hamis!

 

A közvélekedéssel ellentétben a jet lag nem az alváshiány miatt alakul ki, hanem mert felborul testünk napi ritmusa azzal, hogy más időzónába kerülünk. Hiába ásítozunk egy hosszú repülőút után, a legjobb, amit tehetünk, hogy minél hamarabb felvesszük az új időzóna ritmusát. Mindezt neves alvásszakértő állítja, aki szerint sokat segít az is, ha mozgunk egy kicsit, kimegyünk a természetes fényre, s úgy eszünk-alszunk, ahogyan az új időzónánk emberei is teszik. Egy érkezés utáni hosszú alvással csak rontunk a helyzeten!

 

A vészkijárat mellett a legnagyobb a túlélési esély? Nem feltétlenül!

 

Egy tanulmány szerint a gép hátsó részében nagyobb eséllyel élhető túl egy szerencsétlenség, mint az első sorokban. Ugyanakkor az is igaz, hogy tűz esetén a vészkijárathoz közel eső öt sorból van a legjobb esélyünk kijutni, különösen a folyosóhoz közeli székekből.

 

A tengervíz gyógyítja a sebet? Hamis!

 

Ez a mítosz a tengervíz sótartalmának vélt gyógyító, fertőtlenítő hatásának köszönhetően él sokakban. Az igazság ezzel szemben, hogy a víz, különösen a strandok közelében, olyan kórokozókat tartalmazhatnak, amelyek éppen hogy elfertőzhetik a sebet. Így az sokkal lassabban gyógyul, illetve akár komolyabb problémák is felléphetnek. Javasoljuk, hogy ilyen esetekben mindig forduljatok orvoshoz!

 

Aszpirinnal megelőzhető a hosszú utazás okozta mélyvénás trombózis? Hamis!

 

Az igaz, hogy az aszpirin segít megelőzni a rögök kialakulását az artériákban, de a trombózis a vénákban alakul ki, ahol az aszpirin hatástalan. Ha hosszú repülőútra indulunk, ne felejtsük el tornáztatni a lábunkat az út során, néha keljünk fel sétálni a gép folyosóján. Viseljünk kényelmes, nem szoros ruhákat, igyunk elég vizet, esetleg vegyünk fel kompressziós zoknit.

 

Ha a levegőben kinyitnánk a repülő ajtaját, mindenki kirepülne? Értelmetlen felvetés!

 

A levegőben egészen egyszerűen lehetetlen kinyitni a repülőgép ajtajait, ezt a nyomáskülönbség nem teszi lehetővé.

 

A malária elleni gyógyszer mellékhatásai rosszabbak, mint maga a malária? Hamis!

 

Ha egzotikus országba repülünk, felmerülhet a malária elleni védekezés. A hiedelem szerint a malária elleni tablettának szörnyű mellékhatásai vannak. A malária halálos lehet, s elég egyetlen harapás egy fertőzött szúnyogtól. Szakértők szerint azonban a megelőző tabletta szedése az egyéb óvintézkedésekkel együtt életet menthet. Természetesen, mint mindegy gyógyszer esetében, lehetnek mellékhatások, amelyek a legtöbb embert nem érintik. És egyébként is: a mellékhatások biztosan nem halálosak, ellentétben a maláriával.

 

A repülőn könnyebb megfázni? Igaz!

 

Egy tanulmány szerint a megfázás kockázata legalább százszoros a repülőn. A baktériumokat többnyire repülőn hurcoljuk egyik országból a másikba, s mivel egyes országokban túl sok antibiotikumot használnak, ezért a baktériumok is ellenállóbbak lesznek. A kilincsek, az ülések, a levegőkeringtető rendszer mind ideális lakhely a baktériumok számára.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr2412625963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása