Tudatos Világjáró

Ismerjük a legjobb helyeket, tudjuk a legjobb árakat!

Idén nyáron irány Isztambul!

2017. június 13. 22:08 - Világjáró Viki

A világ egyik legkülönlegesebb városa a Boszporusz két partján, két világ találkozásánál. Olyan, mintha eredetileg a világ fővárosának tervezték volna. Törökországban 80 millió ember él, közülük 15 millióan Isztambulban, amellyel a világ egyik legnagyobb metropoliszává emelik e nyüzsgő várost, a végeláthatatlan piacok, mecsetek, múzeumok és bazárok városát. Lássuk, mit kínál Isztambul egy hétvége alatt!

Kihagyhatatlan a Kék Mecset, amelynek eredete egészen az 1616-os évig nyúlik vissza, s egykoron Ahmet Szultán mecsete volt. Jelenleg is működő mecsetről van szó, amely így 5 napon át minden héten zárva tart a turisták előtt, s hallható, ahogyan a müezzin imára hívja a hívőket. Két napon át azonban látogatható, ráadásul ingyenesen, ám szigorúan megfelelő ruházatban.

kekmecset.jpg

Szintén kötelező meglátogatni a világ egyik legimpozánsabb építményét, a Hagia Sophiát! Még Konstantin uralkodó épített egy keresztény bazilikát ide egy pogány templom helyére, amelyet azonban kétszer is porig romboltak. Harmadszorra 537-ben építették újjá, azóta csodálható meg mai valójában és jellegzetes rózsaszínes színvilágában. 1453-ban, amikor a törökök meghódították Konstantinápolyt, a Hagia Sophiát birodalmi mecsetté tették, 1936 óta pedig múzeumként üzemel. Érdemes fáradságot nem kímélve felmászni a felsőbb szintekre, ahonnan lenyűgöző látvány tárul elénk.

Mintegy 400 éven át a Topkapi Palota az ottomán szultánok otthona volt hatalmas háremmel. A szultánok folyamatosan bővítették a palotát mecsetekkel, könyvtárakkal, konyhákkal, istállókkal, iskolákkal és barakkokkal, mígnem már egy mini várossá nőtte ki magát.

Ha a palotákból és mecsetekből már eleget láttunk, irány a piac! A több mint 4000 pulttal rendelkező Nagy Bazár 66 labirintusszerű utcán terül el, s éttermek, mecsetek és fürdők teszik még érdekesebbé. Könnyen elrepül egy egész délután itt, hiszen nemcsak élelmiszerek, hanem szőnyegek, kerámiák, ékszerek, különféle kézműves termékek között böngészhetünk. Nagy nyugalomra persze ne számítsunk, a török árusok nagyon meggyőzőek tudnak lenni.

grandbazaar1.jpg

A néhány napos városnézésbe mindenképpen férjen bele egy hajókázás a Boszporuszon, ahonnan a legjobban csodálhatók meg a minaretek éppúgy, mint az impozáns felhőkarcolók, amelyek a modern Isztambult jelképezik. Egy kompra felpattanva 20 perces hajókázásban lehet részünk a világ egyik legzsúfoltabb vízi útszakaszán. Isztambul travel carddal egy kompút „fillérekbe” kerül.

Voltunk már földön, vízen, most menjünk le a föld alá! Isztambul alatt különösen izgalmas világ húzódik. Még a bizánci időkből származik e kiterjedt rendszer. Hangulatos zene mellett fedezhetjük fel a folyosókat, a medúza fejeket. A csatorna különleges akusztikával rendelkezik, amit olyan művészek is kihasználtak már, mint Madonna és Pavarotti.

Végezetül ejtsünk néhány szót a török gasztronómiáról, amely Isztambulhoz hasonlóan rendkívül sokszínű és izgalmas. Az Ottomán Birodalomban az ételnek nagyon nagy jelentősége volt, ez látható a Topkapi Palota konyháin is. Egy teljes török reggeli tartalmaz tojást, finom fűszereket, sajtokat és joghurtot, gyümölcsöket, mézet és édességet is. Az étel mindenütt jelen van Isztambulban: az utcák telis-tele vannak kávézókkal, cukrászdákkal, kebabosokkal. Mozgó árusok kínálják a simit nevű csemegét. A turisták zamatos almateát, a helyiek fekete török teát kortyolnak, s olyan erős kávét, hogy a kanál is megáll benne. Ha a helyiekhez hasonlóan szeretnénk enni, csatlakozzunk hozzájuk egy finom balik ekmekre, ami egy ínycsiklandó halétel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr8312591595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása