Tudatos Világjáró

Ismerjük a legjobb helyeket, tudjuk a legjobb árakat!

Ciprusi város a legjobb ár-érték arányú célpont, Budapest a negyedik

2017. április 09. 01:48 - Világjáró Viki

A britek évről-évre elkészítik a legjobb ár-érték arányú városok listáját turisztikai szempontból. E listát rendszerint kelet-európai fővárosok vezetik, ezúttal azonban egy ciprusi város, Paphos került a lista élére. E posztot leginkább ötletadónak szánjuk, merre induljatok, ha olcsó, de tartalmas európai városnézésre szeretnétek benevezni!

A tengerparti Paphos Litvánia fővárosát, Vilniust előzte meg. Az áraknál figyelembe veszik, mennyibe kerül egy színvonalas vacsora borral és italokkal, két éjszaka hétvégi szállás, a városnézés és városi közlekedés.

Ha Nyugat-Európában szeretnénk olcsón kalandozni, akkor irány Portugália fővárosa, Lisszabon, ahol utazhattok a híres villamossal, s a város mellett a tengert is megcsodálhatjátok.

Ahogyan már említettük, Litvánia fővárosa, Vilnius végzett a lista második helyén, ezzel a legolcsóbb kelet-európai főváros. Izgalmas, hangulatos és történelmi óvárosa bárkit rabul rejt, de ha arra jártok, látogassátok meg az elnöki palotát, amely a XVI. században épült, eredetileg a kereskedők részére.

Az árak egyébként összességében nagyon alacsony mértékű drágulást mutatnak. A szállások esetében az emelkedés magasabb, de más szegmensek esetében, amelyek a turisták számára fontosak, ez alig jellemző. Például Magyarországon is mostanában kezd csak újra beindulni bizonyos mértékben az infláció.

De nézzünk kicsit jobban körül a listavezető Paphos városában! Paphos sokkal több, mint homok és tenger, hiszen az óvárosa megannyi látnivalóval és hangulatos időtöltéssel kecsegtet (emellett persze a strandon is elidőzhettek).

Dionüszosz házában elképesztően látványos burkolatot láthattok, amelyhez fogható kevés van a mediterrán vidéken. A helyet véletlenül fedezte fel egy farmer. A mozaik tökéletes állapotban maradt meg, csodásan élénk színekkel és jelenetekkel a görög mitológiából. A leghíresebb mozaik Dionüszosz győzelmének állít emléket. Dionüszosz házával szemben találjátok Aion házát, ahol szintén lenyűgöző mozaikokat csodálhattok meg mitikus jelenetekkel.

paphos.jpg

Látogassátok meg az agorát, vagyis a piacteret, amely a római kori időkből maradt fent a kikötői városrész mellett. Az agora a II. századból származik. Az odeon a mai napig nyári zenei fesztiválok helyszíne, 12 ülő sorral rendelkezik. Az előtérben fekszik a 95 négyzetméteres piactér, ennek emlékét ma is őrzik az oszlopok maradványai.

A Királyos sírhelyét se hagyjátok ki a barangolásból! A város határában lévő, sziklába vájt kamrákról van szó. Időszámításunk előtti IV. századból származnak, egyeseket dór oszlopokkal díszítettek. Az UNESCO Világörökség részét képező terület temetkezési hely volt az ősi Paphosban a görög és a római időkben, ahová a társadalmi ranglétrán magasan lévő személyeket temették.

Láthatjátok, hogy a nyaralásba szeretnétek egy kis történelmet és kultúrát csempészni, nemcsak Róma vagy Athén jöhet szóba, hiszen a mediterrán vidéken olyan városkákat találhattok, mint az előbbieknél kevésbé zsúfolt ciprusi Paphos.

Az ár-érték arányú listát pedig ajánljuk figyelmetekbe, érdemes lehet a kézenfekvő városok mellett olykor északra vagy keletre is elkalandozni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr8312411341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása