Tudatos Világjáró

Ismerjük a legjobb helyeket, tudjuk a legjobb árakat!

Mise a Szent Péter-bazilikában

2017. április 04. 02:44 - Világjáró Viki

Folytatjuk a gazdaságos városnézésről szóló sorozatunkat, ezúttal Rómával. Ahhoz, hogy átérezzük egy város hangulatát, nem kell feltétlenül a legdrágább látványosságokra befizetnünk. Ez az olasz fővárosra is igaz, lássuk, merre induljunk!

Ingyenes léphetünk be a Szent Péter-bazilikába, amely a keresztények legnagyobb temploma a XVII. századból. Természetesen a biztonsági ellenőrzések nagyon szigorúak, de mivel beengedő kapu is van, ezért a nagyobb tömeg is gyorsan bejuthat. A bazilika kívül és belül egyaránt lenyűgöző. Mise idejére a fő oltárt jó nagy ívben elkerítik, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne beülni rá bárkinek. Csak mondjátok az őrnek, hogy a misére mentek, s üljetek be a padsorba. A kulturális élmény a nem hívők számára is felejthetetlen, ezt tapasztalatból mondjuk.

vatican.jpg

Rómában a gazdag plebejusok az Aventin hegyen éltek, ahol ma is láthatók az impozáns villák, s a különböző istenségek tiszteletére épített templomok. Érdemes ellátogatni ide, hiszen lenyűgöző látvány tárul elénk a városra. Piknikezhettek is egy üveg remek olasz bor társaságában, s a naplemente is csodálatos, különösen a Savelli parkból nézve.

A Pantheon már nagyjából 2000 éve őrzi az istenek emlékét, s még a bronz ajtók is hibátlan állapotban vannak rajta. Időszámításunk szerint 27-ben építtette Agrippa, mai formáját pedig 118-ban érte el. A Pantheon az egyesült Olaszország királyainak temetkezési helye volt, de itt nyugszik a művész Raffaello is. A Pantheonba is ingyenes léphettek be, s ha szeretnétek elkerülni a tömeget, a nyitást követő egy órában érkezzetek.

pantheon.jpg

A Spanyol lépcsőn való ücsörgés és merengés nélkül nem hagyhatjátok el Rómát! A korai XVIII. században a spanyol követség működött a lépcső aljában fekvő Piazza di Spagna területén, de a 135 lépcsőfokból álló, csodás pillangót formázó építmény egy olasz tervező, Francesco de Sanctis munkáját dicséri. S azt tudtátok, hogy a közelben halt meg a költő John Keats mindössze 25 évesen?

S ha már Keats, ki ne hagyjátok a protestáns temetőt, ahol a költő sírját is megtaláljátok! A temetőben csöndes, sőt, romantikus sétát tehettek az igencsak nyüzsgő belvárosból kiszakadva, meseszép virágok és buja növényzet közepette. Azért itt építették, mert kívül esik Róma falain. A nem katolikusok nem kaphattak egyházi temetést a falakon belül, de még itt is gyakran csak teljes csendben, sőt, éjszaka temették el őket.

S hogy mikor utazzunk? Nos, ez attól függ, mi zavar Titeket jobban: a tömeg vagy a hideg? Ha a tömeg, akkor válasszátok az októbertől áprilisig tartó időszakot, ha pedig a hideg, akkor a tavaszi-nyári hónapokat. Ha csúcsidőben mentek, s szeretnétek meglátogatni a fizetős látványosságokat is, mint a Colosseum, a Forum Romanum vagy a Vatikán Múzeum, akkor mindig vegyetek előre ’skip the line’ jegyet online. Van, ahová konkrét időpontra kell venni, de olyan is, ahová bármikor beléphetünk az előre váltott jeggyel, így rengeteg értékes időt spórolhatunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatosvilagjaro.blog.hu/api/trackback/id/tr7712399421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása